Απο το βιβλιο του Σταύρου Γ. Παπαμώκου "Η ΣΕΛΛΙΑΝΗ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ "

"Πλάτανος του Αράπη". Διαχρονικά ο πλάτανος αυτός σύνδεσε το όνομά του με πρόσωπα και γεγονότα που έπαιξαν κάποιο ρόλο στη θέση αυτή.Η ονομασία του, κατά την άποψη του συμπατριώτη μας, λογοτέχνη και ερευνητή Σπ. Μουσελίμη οφείλεται σε δύο εκδοχές όπως γράφει: «... πήρε τ' όνομα από κάποιον αράπη φύλακα του κάμπου που κάθονταν στον ίσκιο ή είναι αυτή τούτη η αρβανίτικη λέξη ραπ μεταφρασμένη στην ελληνική (ραπ = πλάτανος...» Η παρουσία του πλάτανου αυτού χάνεται στα βάθη των αιώνων όπως παραδίνεται από γενιά σε γενιά των ανθρώπων που έζησαν στην περιοχή αυτή.
Βλέποντας κανείς τον κορμό του αντικρίζει ένα μεγάλο κούφωμα στη βάση του κορμού του πλάτανου με διάφορες διακλαδώσεις να βυθίζονται στη γη, οπότε δίνει την εντύπωση όρνιθας κλώσσας, η οποία με ανοικτές τις φτερούγες της καλύπτει τους νεοσσούς - πουλιά της.
Ο πλάτανος αυτός, πέραν από τη φυσική ομορφιά που προσδίνει στο τοπίο με την παρουσία του, σκιάζει και ένα ιερό χώρο, γιατί ο λόφος που ακολουθεί αναφέρεται ότι κρύβει τις βάσεις Ιερής Μονής της βυζαντινής εποχής και ακόμη κατά τις εκσκαφές του λόφου για την προμήθεια άμμου να επιστρώσουν το πλησίον οδικό δίκτυο βρήκαν ανθρώπινα οστά. Προφανώς στη θέση αυτή υπήρχε νεκροταφείο.
Όλα αυτά τα στοιχεία δίνουν μια ιερότητα στο χώρο όπου ο Πλάτανος Αράπη και η γύρω από αυτόν περιοχή. Γι' αυτό και οι κάτοικοι έχουν περιβάλει τον τόπο αυτό με σεβασμό, χτίζοντας ένα περίτεχνο προσκυνηματικό εικονοστάσι.
Ακόμη, γύρω από τον πλάτανο, κυρίως νότια, σε βάθος η περιοχή ονομάζεται "Εικόνες", το οποίο γεγονός επιβεβαιώνει τα αρχαιολογικά ευρήματα της Βυζαντινής περιόδου που υπάρχουν στην περιοχή.